Plafond in de badkamer onderhouden

Samenvatting Artikel

Badkamer feature image 01

Voordat de dag begint ga je jezelf nog even opfrissen. Dit doe je in de badkamer. Je staat onder de douche of gaat een langere tijd in bad liggen. Je poetst je tanden, zorgt dat je haar goed zit en verzorgt je gezicht nog even door je baard te trimmen of make-up op te doen. Logisch, daar is een badkamer voor. Vergeet alleen niet dat ook belangrijk is om het plafond in de badkamer te onderhouden. Hoe doe je dit en waar moet je op letten? In dit artikel lees je alles over het onderhouden van het plafond in de badkamer.

1. Plafond schoonmaken

Maak regelmatig het plafond schoon. Hoewel het heel gek klinkt, het schoonmaken van je plafond is van belang. Waarom? Een vuil plafond kan een verzamelplaats worden voor stof, vocht en bacteriën. Het risico op ziekte, allergieën en gezondheidsproblemen worden vergroot. Zodra je het plafond niet regelmatig schoonmaakt. Om deze risico’s te voorkomen is het belangrijk om dit vaker te doen of om dit voor het eerst op te gaan pakken. Wat moet je doen? Maak een sopje met een milde zeep en warm water. Ga met een doek langs het plafond en laat deze vervolgens goed drogen. 

2. Controleer op lekkages

Controleer regelmatig op lekkages. Door het plafond regelmatig te inspecteren, kan je lekkages op tijd opsporen en oplossen. Een beginnende lekkage brengt al veel narigheid met zich mee, dus wees er op tijd bij. Lekkages kunnen namelijk leiden tot plafond beschadiging of andere problemen, zoals schimmelgroei. Om een lekkage te herkennen is het van belang dat je op de volgende dingen let: vocht- en schimmelplekken, hogere energiefactuur of hogere waterfactuur. Een andere mogelijkheid is om met een thermografische infraroodcamera langs alle waterleidingen te gaan. Zo’n thermografische infraroodcamera waarneemt warmteverschillen door je muren heen.

3. Vervang of repareer het plafond

Is het plafond beschadigd? Overweeg om het te vervangen of te repareren. Zoals hierboven beschreven kan een lekkage leiden tot plafond beschadiging. Het opnieuw laten stuken van een badkamer plafond kost veel tijd en energie, vooral als je twee linkerhanden hebt. Zodra je te maken hebt met zo’n groot en moeilijk project is het zeer handig om een stukadoor te regelen. Stukadoors weten alles over het stucwerk van plafonds. Ook weten zij alles over de soorten binnen stucwerk, zoals glad stucwerk. Met glad stucwerk maakt een stukadoor je ruwe plafond mooi vlak en egaal. Bovendien is glad stucwerk ideaal wanneer je het plafond regelmatig schoonmaakt.

4. Zorg voor goede ventilatie

Een goede ventilatie voorkomt vochtproblemen. Na een warme douche blijft er vaak condens in de badkamer hangen. Dit herken je als je de waterdamp op de spiegel ziet zitten. Geen goede ventilatie zorgt ervoor dat dit vocht in de badkamer blijft hangen. Hierdoor is het risico op schimmels of bacteriën een stuk groter. Vermijd vochtproblemen door gebruik te maken van goede ventilatie, bijvoorbeeld door een raam te openen. Heb je geen raam in de badkamer? Zorg er dan voor dat je regelmatig de ventilatie in de badkamer schoonmaakt. Door stof is deze ventilatie regelmatig verstopt. 

5. Voorkom schimmel

Voorkom schimmel op het plafond. Er zijn diverse manieren om schimmel te voorkomen, bijvoorbeeld door achtergebleven vocht in de douche of badkuip na gebruik af te drogen. Het is ook van belang om de badkamer goed te ventileren door een raam te openen. Laat na het gebruik van de badkamer, de deur van de badkamer open staan. Zo kan de vocht ‘ontsnappen’. Een badkamer regelmatig schoonmaken en goed laten drogen is ook van belang. Hetzelfde geldt natuurlijk voor het plafond. 

Iets wat je dus echt niet mag vergeten is het onderhouden van het plafond in de badkamer. Let goed op lekkages en maak gebruik van een goede ventilatie. Voorkom schimmels, bacteriën of risico’s op gezondheidsproblemen. Is er schade aan het plafond? Laat het vervangen of reparen door een stukadoor. 

Meer blogartikelen

Een multifunctionele schutting 

Ontdek welke mogelijkheden een schutting nog meer biedt naast privacy. Lees hier meer over de voordelen van een multifunctionele schutting.

Vormgeving verbeteren met hout

Tijd voor een nieuw interieur? Geef je woonkamer een nieuwe look door het vorm te geven met hout. Hoe je dat doet? Dat lees je in dit artikel.

Overkappingen op maat

Wil je een overkapping laten plaatsen die voldoet aan al jouw wensen? Dan is een overkapping op maat de perfecte oplossing. Lees hier meer.