Een terugkomende trend: Eikenhout

Samenvatting Artikel

Een terugkomende trend Eikenhout feature image 01

We zien steeds meer tuinen met eikenhout als onderdeel. Het is een duurzaam materiaal en ziet er ook nog eens prachtig uit. In dit artikel bespreken we waarom je deze trend moet toepassen en wat je er allemaal mee kan in jouw tuin of huis.

Duurzaamheid van eikenhout

Eikenhout is een bijzonder duurzaam materiaal dat jarenlang meegaat. Het heeft een hoge slagvastheid, wat betekent dat eiken palen, eiken planken en eiken balken goed bestand zijn tegen schokken en druk. Bovendien is het resistent tegen rotting, insecten en schimmels. Dit maakt het ideaal voor gebruik in buitentuinen, waar weersinvloeden weinig invloed hebben op het eikenhout.

Het voordeel van eikenhout ten opzichte van andere materialen, zoals steigerhout of hardhout is dat het geleidelijk veroudert totdat het een prachtige grijze tint krijgt. Hierdoor creëer je relatief simpel een mooie vintage-look die bij veel tuinen past. Omdat het zo’n duurzaam materiaal is, hoef je ook niet bang te zijn dat je regelmatig bij moet spuiten om de vergrijzing tegen te gaan. Dit is vaak alleen nodig bij minder stevige materialen, zoals steigerhout of vurenhout. Eikenhout is dus een echte luxe voor elke tuin.

Wat kan je met eiken hout?

Het fijne aan eiken hout is dat het voor verschillende doeleinde kan worden gebruikt. Zo maak je er mooie loungehoekjes mee door er loungemeubilair van te maken of tuinmeubilair, zoals tafels en stoelen. Ook kun je er mooi vloeren of terrasdelen mee leggen of wandpanelen maken om je tuin iets specialers te geven dan gemiddeld! Als laatste is het leuk om er mooie bloembakken of een tuinhuisje van te laten maken die aansluit bij de rest van jouw tuinterras! 

Overigens kan je eikenhout ook binnenshuis gebruiken. Eikenhout geeft een warme en rustgevende sfeer aan je interieur. Het is een veelgebruikte keuze voor stijlen zoals: kleine tafels, kasten, eettafels maar ook vloeren. Of het nu gaat om de vloer of meubels, eikenhout is een perfecte designkeuze. 

Onderhoud van eikenhout  

Als je besluit om eikenhout in je tuin te gebruiken, zijn er enkele maatregelen die je kunt nemen om ervoor te zorgen dat het eikenhout nóg langer mee gaat en jarenlang mooi blijft. Zorg er eerst voor dat je om de paar jaar (of eerder indien nodig) een laag beschermende lak aanbrengt. Dit zal helpen voorkomen dat na verloop van tijd vocht in het hout trekt. Probeer het hout niet te nat te laten worden. Dit doe je door gebieden met overmatig vocht of stilstaand water te vermijden. Zorg er ten slotte voor dat je eikenhout project goed worden ondersteund, zodat ze niet doorzakken of instabiel worden door weersinvloeden of slijtage.

Eiken hout is steeds populairder aan het worden als materiaal in buitentuinen of binnenshuis. Niet alleen omdat het er goed uitziet, maar ook omdat het zo duurzaam en resistent is tegen weersinvloeden, rotting, schimmels en insecten nesteling. Daarnaast kan eikenhout op vele verschillende manieren worden ingezet. Al met al kan dit materiaal dus erg goed gebruikt worden om jouw tuin of huis naar een hoger level te tillen!

Meer blogartikelen

Een multifunctionele schutting 

Ontdek welke mogelijkheden een schutting nog meer biedt naast privacy. Lees hier meer over de voordelen van een multifunctionele schutting.

Vormgeving verbeteren met hout

Tijd voor een nieuw interieur? Geef je woonkamer een nieuwe look door het vorm te geven met hout. Hoe je dat doet? Dat lees je in dit artikel.

Overkappingen op maat

Wil je een overkapping laten plaatsen die voldoet aan al jouw wensen? Dan is een overkapping op maat de perfecte oplossing. Lees hier meer.